Herkesin Bilmesi Gereken Bilgiler
Çamaşır makinenizi sürekli düşük sıcaklıklarda çalıştırmanız önerilmez. Ancak enerji tasarrufu için az kirli, hassas ve koyu renkli çamaşırlarınızı yıkarken düşük sıcaklıkları tercih edebilirsiniz.
Çamaşır makinenizin uzun ömürlü olması için kapasitesinin üzerinde çamaşır yüklememek de önemlidir. Makinenizi kapasitesinin üstünde yükle doldurmak, çamaşırların tamburda gerektiği gibi dönmesini engeller. Bu durum, çamaşır makinenizin motoruna ve diğer hareketli parçalara fazladan yük bindirerek arızalara neden olabilir.
Daha uzun ömürlü bir çamaşır makinesi için temizliğe de önem vermelisiniz. Deterjan kalıntıları ve biriken kirler, su akışını engelleyerek makinenizin iç aksamına zarar verebilir. Bu nedenle kapak lastiği, deterjan haznesi, pompa filtresi, tahliye hortumu ve su borusu filtrelerini düzenli olarak temizlemelisiniz.
Ayrıca yetkili bir servise düzenli bakım yaptırmak ve küçük arızaları büyümeden tamir ettirmek de çamaşır makinenizin ömrünü uzatır.Çamaşır makinenizi kapasitesinin üzerinde doldurmak, bu sorunun nedenlerinden biridir. Bu nedenle kapasitenin üzerinde çamaşır yıkamamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca havlu ya da nevresim gibi ağır parçaları tek başına yıkamamalısınız. Bir parça çamaşır daha ekleyerek daha dengeli bir yıkama elde edebilirsiniz. Özellikle sıkma sırasında yüksek hızda dönen tamburdaki dengesizlik ya da aşırı yük, makinenizin titremesine neden olabilir.
Sarsıntı ya da yürümenin bir diğer sebebi, makinenin dengeli durmaması olabilir. Makinenizi yerleştirdiğiniz yerin engebeli olması ya da çamaşır makinenizin ayak ayarının doğru yapılmamış olması denge kaybına yol açabilir. Bir su terazisi yardımıyla makinenizin dengeli durduğundan emin olabilirsiniz. Ayak ayarını yaparak ya da makinenizin yerini değiştirerek dengeyi sağlayabilir ve titremenin önüne geçebilirsiniz.Çamaşırlarda deterjan kalıntısı kalmasının ana sebeplerinden bir diğeri de gereğinden fazla deterjan kullanılmasıdır. Makinenizin kullanma kılavuzunu inceleyerek çamaşırın cinsi ve kirlilik derecesine göre kullanmanız gereken deterjan miktarını öğrenebilirsiniz.
Düşük su basıncı da yıkama sonrasında çamaşırlarınızda oluşan deterjan kalıntılarının nedeni olabilir. Düşük su basıncı, deterjanın tamamının tambura iletilmesini engelleyebilir ve durulama sırasında kalan deterjanın yumuşatıcı ile karışması nedeniyle giysilerinizde deterjan kalıntıları kalabilir. Bu durumda şebeke suyunun doğru basınçta olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için musluğun altına 15 litre kapasiteli bir yer kovası koymalı ve suyu sonuna kadar açmalısınız. Kova, iki dakikadan daha uzun sürede doluyorsa su basıncı düşük demektir.
Deterjan kalıntılarının kalmasının son sebebi, yıkama sırasında ihtiyaç olmayan bir bölmeye deterjan koymanız olabilir. Çamaşır makinelerinde deterjan haznesi üç bölümden oluşur. Bu bölümlerin ikisi deterjan (ön yıkama ve yıkama), diğeriyse yumuşatıcı içindir. İki deterjan bölmesini de dolduruyor ancak ön yıkaması olmayan bir program tercih ediyorsanız makineniz yıkama sırasında sadece bir bölmedeki deterjanı kullandığından diğer bölmedeki deterjan, durulama sırasında yumuşatıcıya karışabilir ve bu durum, giysilerinizde deterjan kalıntıları oluşmasına neden olabilir. Çamaşır makinenizin kullanım kılavuzunu inceleyerek tercih ettiğiniz programın özelliklerini ve kullanmanız gereken deterjan miktarını öğrenebilirsiniz.Çamaşır makinenizdeki nem de zamanla kötü koku oluşumuna neden olabilir. Oluşabilecek kötü kokuları engellemek için yıkama işlemi bittikten sonra ıslak çamaşırlarınızı makinenin içinde uzun süre bekletmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca içi kuruyana kadar cihazınızın kapağını aralık bırakmak da koku oluşumunu engellemenize yardımcı olur.
Pompa filtresi, çamaşır makinesinin ön yüzünde yer alan, yere yakın kapağın arkasında bulunur. Makinenizin modeline göre bu kapağın arkasında sadece pompa filtresi ya da pompa filtresiyle birlikte ince bir tahliye hortumu da bulunur. Pompa filtresinin içinde bir miktar pis su olması normaldir. Temizliğe başlamadan önce bu suyu tahliye etmelisiniz. Tahliye hortumu olan modellerde, hortumun ucundaki tıpayı açarak pis suyu boşaltabilirsiniz. Su tamamıyla boşaldıktan sonra hortumun tıpasını takmayı unutmamalısınız. Makinenizde bu hortum bulunmuyorsa filtreyi sökmeye başlamanızla pis su boşalacaktır. Bu sebeple temizlikten önce suyu akıtabileceğiniz bir kap ya da kuru bezi hazır bulundurmalısınız. Daha sonra filtreyi, üzerinde gösterilen yönde çevirerek yerinden çıkarabilir ve yıkayabilirsiniz. Parçaları doğru bir şekilde yerine yerleştirdikten sonra makinenizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Çamaşır makinesinin deterjan çekmecesi nasıl temizlenir?
Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?
|